SADRŽAJ

  1. Kako Napraviti Modernu Kuhinju
  2. Korpus
  3. Front
  4. Ledja
  5. Radna ploča
  6. Ostalo

Kako Napraviti Modernu Kuhinju

Napraviti modernu i funkcionalnu kuhinju većini populacije predstavlja jedan veliki posao za koji je potrebno puno vremena i veštine. Ako želite i imate ponešto osnovnog poznavanja korićenja alata koji se koristi u ovom poslu to možete i sami da uradite. Malo strpljenja, pomoć nekog bližeg u nekim fazama izrade i uspeh je zagarantovan. Potrebna je jedna prostorija poput garaže u kojoj će se sav posao odvijati ali dotle ima jos dosta vremena.

Za početak ćemo kuhinju rasklopiti u segmente kako bi vam što bolje objasnio postupak nastajanja iste.

Delove kuhinje po meri možemo razvrstati u četiri glavne stavke

  1. Korpus
  2. Front
  3. Ledja
  4. Radna ploča

Svi ovi elementi čine jednu kuhinju uz još nesto sitnih detalja. Da se razumemo odmah na početku, sada pravimo jednu jednostavnu kuhinju koja će zadovoljiti potrebe svake kuće a pri tome neće koštati mnogo, ali idemo redom. Kao i savaki posao, tako i ovaj zahteva dobru organizaciju tako da ćemo početi od idejnog projekta kuhinje po meri. Detaljan projekat kuhinje se uglavnom radi u AUTOCAD-u, mada postoje i drugi programi posebno optimizirani za to, dok postoje i neki jednostavni programi koji se koriste za prezentaciju izgleda kuhinje ka što je ALNO AG koji ima pogled i u 3D varijanti.

Uzećemo dimenzije prostora u kojem će se nalaziti kuhinja po meri, kao i mesto mokrog čvora jer je bitno da se tu nalazi sudopera. Vazno je postaviti šporet sto bliže otvoru za aspirator kako ne bi smo imali potrebu da njegovo crevo provlačimo kroz ili preko kuhinje. Ovi programi vam u tome mogu pomoći, jer lako mozete promeniti razmeštaj elemenata ako to niste na vreme predvideli. Treba još uzeti u obzir i verovatnoću da su vam zidovi krivi. Tu će se pojaviti “prazan prostor” koji možete na kraju ako je to potrebno pokriti ukrasnom lajsnom.

Još jedna prednost kuhinji po meri je što možete da visinu donjih elemenata uskladite sa vašom visinom ili osobe koja u njoj boravi i na taj način olakšati rad u njoj. Osnovna visina donjih elemenata standardne kuhinje je 86 cm. Da bi bili sigurni da vrelo posuđe po završetku spremanja hrane možete lako i brzo skloniti sa šporeta nije loše imati oko 40 cm prostora sa obe ili bar sa jedne strane. Treba voditi računa i o slobodnom prostoru između radne povšine i donje strane višećih elemenata.

To rastojanje treba da bude između 50 i 70 cm iz dva razloga: da ne bi došlo do pregrevanja gornjih elemenata usled korišćenja šporeta i da bi imalo dovoljno prostora za komforan rad za bilo kojim elementom.  Idealno mesto za mašinu za pranje sudova bili bi ispod ili pored same sudopere. Mogucnost koju vam pruzaju kuhinje po meri jeste da rernu podignete na visinu radne ploče kako bi vam bila “pri ruci” tj na visini ociju a opet van domasaja maloj deci. Radni pribor koji se koristi u kuhinji trebalo bi da se nalazi u elementu koji se nalazi uz sporet a ispod radnog dela radne ploče kako bi bio na dohvat ruke. Šporet takodje ne trebalo da se nalazi u na kraju kuhinje kao ni u cosku kako bi se olakšao rad oko njega.

Ovo bi bilo nešto elementarno oko čega bi trebalo voditi racuna kako bi kuhinja postala funkcionalna. Ovome treba dodati da sve ono što vam nije odgovaralo u prethodnoj kuhinji, izbegnete, jer će to u mnogome povećati njenu operativnost.

Kada smo sve ovo postigli i to preneli u program, dobilismo idejni projekat vaše kuhinje. E sada na red stupa AUTOCAD u kome dobijamo tačne dimenzije svakog zasebnog dela koji se prenose u program za izradu krojne list. Izrada same krojne liste se moze uraditi i ručno za sta je potrebno malo više iskustva.

Ono sto je obavezno prilikom naručivanja materija jeste “kantovanje”. Kantovanje frontova se vrsi u ABS-u dok se kantovanje sengmenata korpusa uglavnom vrsi u PVC-u.

Znači,imamo pojekat i idemo da narucimo materijal. Za to postoji odredjeni vremenski rok koji će vam oni dati da vam taj posao zavrse.

Kada Vam stigne materijal sve to lepo sortirajte kako bi ste lakše počeli sa sklapanjem.

Korpus

Korpus ili telo, je osnova svake kuhinje. Uglavnom se izradjuje od belog univera (iverice) najčešce zato sto je najpristupacniji po ceni. Možete ga napraviti i od bilo koje druge ali će to podići cenu same kuhinje ali ce estetski biti mnogo lepse. Postoji opcija da samo vidne delove korpusa uradite od univera istog dezena kao i frontove kuhinje i time uštedite a donekle zadrzite sklad boja.

Postoje dva načina spajanja segmenata korpusa. Prvi način spajanja je kada vam bočne strane prelaze preko donjih, a donji segmenti ulaze unutar korpusa. Fiksiranje se vrsi sa bočne strane iver-vijkom (obavezno),dimenzije 4×50, kroz vec probusenu rupu specijalnom stepenastom burgijom. Elementi se pre ove  operasije prvo povezuju ugaonim stegama. Drugi način je obrnut postupak ovom načinu sastavljanja, pri čemu vam donji segmenti prelaze preko bočnih, pa vam postupak sastavljanja kreće sa donje strane. Drugi nacin spajanja segmenata korpusa je obrnut prvom, pri čemu donji  segmenti prelaze preko bočnih i tada se spajanje istim postupkom vrsi odozdo.Gornji segmenti se povezuju kao i u prvom slučaju.

Na korpusima se kantuju samo one vidljive strane i to se radi sa PVC kantom. Pod korpusom podrazumevamo i same fioke koje se sklapaju kao i ostali korpusi,a montiraju pomocu odgovarajući šablona.

Front

Front ili vrata kuhinje esetski najbitiji deo. NJihova površina, vizuelno gledajući kuhinju, je najveća i samim tim njihov izgled je najbitniji. Oni bi trebali da po širini budu uži od odgovarajućeg korpusa kako bi funkcionisanje šarki, tj otvaranje vrata bilo nesmetano. Po nekom pravilu treba oduzeti 2.0 mm sa svake bocne strane, odnosno 4 mm zajedno po sirini. Frontovi se mogu proizvoditi i od univera, medijapana, punog drveta kao i od celog stakla koje se postavlja na odgovarajući ram.

U slučaju izrade frontova od medijapana, naknadno je potrebno te frontove i ofarbati. Postoji mogućnost izrade kanelura kao i ubacivanje stakla. Rupe za montiranje šarki za vrata mozete uraditi i sami ali je bolja opcija da vam to urade na mestu gde ste i naručili materijal. Njihova montaža se radi odmah po izradi korpusa ali se demontiraju pre same montaže na zid. Oni se sa korpusima povezuju uglavnom klap-šarkama koje se mogu štelovati u svim pravcima kako bi dobili idealnu poziciju prilikom montaže. Prilikom montaže vrata treba biti prilično precizan jer prostor za štelovanje šarki iznosi 2-3 mm sa svih strana.

Ledja

Ledja se izrađuju od HDF-a ili kako ga još neki nazivaju “lesonit”-a. On treba da bude onolike dimezije kolika je dimenzija skopljenog korpusa. Fiksira se uglavnom sitnim ekserima ili pak heft-municijom ako postoje mogućnost. Koristi se sirov ili u oplemenjenom stanju u debljini od 3 mm. Uglavnom se koristi u beloj boji.

Radna ploča

Radna ploča se postavlja na gornju površinu donjih korpusa. Fiksira se onog trenutka kada se donji elementi postave na odgovarajuće mesto u kuhinji. Kupuje se u tacnoj dužini koja vam je potrebna. Završni delovi radne ploce koji se nalaze na krajevima kuhinje moraju se  kantovati zavržnim sirokim ABS-om dok se prelazi pokrivaju prelaznim lajsnama. Pre montaži iste,imamo postupak secenja prostora ge će se nalaziti sudopera, ubodnom testerom, a ako postoji ugradna ploča postupak je isti. Bitno je pravilno i precizno obeležiti mesto za sečenje

Ostalo

Pod ostalo podrazumevamo montiranje klizača fioka, montaza ručkica i nogica, zavrsnih lajsni. Za montazu klizaca fioka, zavisnosti od modela, koristimo sablone. Klasicne klizače mozete montirati i uz malo truda i bez njih.